KONTAKT

Adres:
7 DH Azymut im. Szarych Szeregów
ul. Rynek 2
86-150 Osie

tel: 513076321
mail: bartosz.adamczyk@zhp.net.pl

KUCHCIK (*)
1. Przygotowała / przygotował w terenie posiłek dla zastępu, korzystając z kuchni
polowej lub kuchenki turystycznej.
2. Zadbała / zadbał o estetyczny wygląd polowego „stołu”.
3. Przestrzegała / przestrzegał zasad higieny przy sporządzaniu posiłków i zapoznała / zapoznał
z nimi zastęp.
4. Przygotowała / przygotował śniadanie lub kolację dla domowników.
5. Przygotowała / przygotował podwieczorek według własnego pomysłu.

KUCHARZ (* *)
1. Prawidłowo posługiwała / posługiwał się sprzętem kuchennym (nożami, tłuczkami,
maszynką do mielenia, garnkami i patelniami, cedzakiem).
2. Ułożyła / ułożył urozmaicony jadłospis na kilkudniowy biwak lub na tydzień obozu
dla całej drużyny.
3. Przygotowała / przygotował dwudaniowy obiad dla rodziny, estetycznie go podając.
4. Wybrała / wybrał na biwaku miejsce na kuchnię, urządziła / urządził ją funkcjonalnie.

KUCHMISTRZYNI / KUCHMISTRZ (* * *)
1. Rozplanowała / rozplanował i urządziła / urządził blok kuchenny na obozie drużyny
lub kilkudniowym biwaku.
2. Kierowała / kierował co najmniej przez trzy dni służbą kuchenną na obozie lub
na biwaku: układała / układał jadłospisy, gotowała / gotował każdego dnia inną
zupę, przygotowywała / przygotowywał dania mięsne i jarskie.
3. Poznała / poznał zasady racjonalnego żywienia dzieci i dorosłych.
4. Ułożyła / ułożył wybraną dietę (np. niskokaloryczną, dla cukrzyków) oraz wyliczyła/
wyliczył podstawowe wartości odżywcze w stosunku do tej diety.
5. Przygotowała / przygotował młodszych do próby na sprawność „kuchcika”.